Tietoa munista
Pakkausmerkinnät
Pakkauksen merkinnöistä selviää tuotantotapa, pakkaamon tiedot, munien määrä ja koko sekä parasta ennen päiväys.
Muniimme on merkitty kanalatunnus, joka kertoo munien tuotantotavan ja -paikan.
Munan koko
Kananmunan koko voi vaihdella S-koosta XL-kokoon. Ravintoarvo munassa on kuitenkin aina sama, ainoastaan veden osuus lisääntyy koon kasvaessa. Mitä isompi muna sitä ohuempi kuori.
Kana aloittaa munintansa 18 viikon ikäisenä. Juuri munintansa aloittanut nuori kana munii S-kokoisia munia ja munien koko suurenee kanan iän myötä.
Munan säilytys
Kananmunan säilytyksessä sopivin lämpötila on 12-14°C.
Kananmunat säilyvät parhaiten jääkaapin lämpimimmissä osissa. Haitallisinta laadulle on toistuva lämpötilan vaihtelu. Munakennon päälle on leimattu viimeinen myyntipäivä. Munat ovat kuitenkin käyttökelpoisia vielä sen jälkeenkin 1-2 viikon ajan. Kananmuna imee itseensä helposti sivumakuja, varo siis säilyttämästä niitä voimakasaromisten tuotteiden lähellä.